Het Geheugenkoor in Alkmaar zingt liedjes uit de oude doos, maar ook rock 'n roll. Geheugenklachten blijken niets af te doen aan plezier in muziek.

    “Je krijgt eens wat anders in je hoofd, leuke dingen”, vertelt Tine Tijssens (92), lid van het Geheugenkoor in Alkmaar. “Gezellig kwebbelen en samen zingen, dat vind ik heerlijk. Vroeger zong ik heel vaak.” Eens in de twee weken gaat zij op vrijdagmiddag naar 't Trefpunt, waar de repetities plaatsvinden. Haar echtgenoot Jean (93) is ook van de partij: “Het is een verzetje. Zoveel hebben wij niet, we zijn niet zo van de clubjes.”

    Zingen doen ze allebei graag, blijkt wel als het repertoire van het koor ter sprake komt. Jean laat het lied horen waarmee de repetities altijd eindigen: “Nu vaarwel, wees vrij en blij...”. En Tine heft zonder haperen een klassieker aan: “Knaapje zag een roosje staan, roosje op de hei-eide...” Na couplet één zegt ze verontschuldigend: “Nou ja, ik ben tweeënnegentig.”

    Meerstemmig

    Van de geheugenklachten die haar dwarszitten, heeft Tine bij het zingen geen last. En dat geldt voor meer leden, vertelt dochter Bernadette Tijssens. Zij begeleidt het koor samen met musica Gertje Hutschemaekers en Mieke Korteweg, de initiatiefneemster en dirigent. “Zingen zit in het geheugen verankerd”, merkt Tijssens. “Het valt me op dat de mensen nog vrij makkelijk nieuwe liedjes leren. De volgende repetitie kennen ze het nog niet meteen, maar als je het dan herhaalt, beklijft het.” De zangers draaien ook de hand niet om voor meerstemmige liedjes. Zo zingen de mannen de tweede stem in 'Duifies, kom maar bij Gerritje'.

    Het Geheugenkoor bestaat sinds februari 2012 en er doen inmiddels twintig tot dertig mensen mee. Dat zijn zowel zangers als vrijwilligers, want het is de bedoeling dat elk koorlid een 'maatje' heeft. “Bij geheugenproblemen worden mensen vaak wat onzekerder”, zegt Tijssens. “Aan hun maatje kunnen ze vragen bij welk liedje we zijn. Of ze kunnen even praten met een vertrouwd iemand.”

    Voetjes van de vloer

    Het koor zingt veel liedjes uit de oude doos, maar ook minder bekend werk, bijvoorbeeld uit Afrika. De ritmes daarvan maken naast de stembanden ook de rest van het lichaam los. “We vinden het belangrijk dat mensen ook bewegen. Als we een liedje zingen zoals 'Kom van dat dak af', ga ik er bij staan rock 'n rollen en soms doen mensen dan mee. Ook bij Afrikaanse ritmeliedjes gaan soms de voetjes van de vloer.”

    Dansen, zingen in een kring, samen wat drinken van tevoren en in de pauze: gezelligheid kenmerkt de repetities. Het plezier in zingen verbindt iedereen. “Vorige week zei iemand nog: 'Ik wist soms niet wie nou zanger was, en wie vrijwilliger.' Je bent hier allemaal gelijk”, zegt Tijssens. Dat alles maakt het koor geliefd. “Een mevrouw die er voor het eerst was, pakte bij het afscheidslied mijn handen en zei: 'O, is het nu al afgelopen? En is het echt pas weer over twee weken?' Haar dochter schreef me later dat haar moeder vaak boos is, maar dat het koor haar wél weer blij maakt.”

    Wilt u meezingen met het Geheugenkoor in Alkmaar? Kijk op de website www.geheugenkooralkmaar.nlof mail voor meer informatie naar geheugenkooralkmaar@gmail.com.

    Zelf een geheugenkoor beginnen?

    De initiatiefnemers geven workshops voor mensen die een geheugenkoor willen opzetten. De eerste workshop heeft in sommige verzorgingshuizen al tot een koor geleid. Andere op te richten geheugenkoren, in de kop van Noord-Holland, volgen mogelijk na de zomer.

    In september start opnieuw een korte cursus in Haarlem. U kunt zich aanmeldenvia geheugenkooralkmaar@gmail.com.

< Terug naar home