Nooit meer verdwalen met gps-zender
Dankzij nieuwe vormen van personenalarmering kunnen mensen met dementie er makkelijker alleen op uit. Met een gps-zender weet het thuisfront altijd waar de ander is. Twee voorbeelden van mensen die zo hun kwaliteit van leven op peil houden.
De heer Van Oosten, de cliënt van dementieconsulent Pascalle Schmitz, maakt al jaren dagelijks een flinke fietstocht vanuit zijn huis in Alkmaar. Hij is in de tachtig en heeft dementie, maar is nog heel vitaal. De windrichting bepaalt zijn route: op de heenweg wind tegen, terug wind mee. Op de terugweg ziet hij altijd wel een bordje Alkmaar, waarna hij zijn huis weer weet te vinden. Maar de laatste tijd gingen er soms toch dingen mis. 'Omdat hij niet op alle woorden kan komen, kon hij aan niemand de weg vragen', legt Schmitz uit. 'En als zijn vrouw hem belde op zijn mobiele telefoon, kon hij niet goed uitleggen waar hij was. Dat gaf beiden frustraties.'
GPS-sleutelhanger
Maar zijn vrouw wilde hem zijn fietstochten niet ontnemen, vertelt de dementieconsulent. Samen vonden ze een sleutelhanger met gps-zender Spotter, te koop bij het Kruitvat. Nu kan zijn vrouw thuis op haar smartphone precies zien waar haar man is. 'Het geeft haar rust en hem vrijheid.' Een ander waardevol effect is dat ze nu samen na afloop de tocht kunnen doornemen. 'Zij kan zeggen: goh, ik zie dat je via Schagen naar Egmond aan Zee bent gegaan. Dat geeft direct gespreksstof.' En mocht er onverhoopt iets gebeuren, kan haar man een noodsignaal sturen naar haar telefoon.
Traditionele halsalarm
De gps-zender is in opmars in de ouderenzorg. Schmitz krijgt er steeds meer vragen over. 'Een deel van de mensen met dementie heeft een grote behoefte aan bewegen en zelfstandigheid. Ik merk dat veel mantelzorgers daarmee worstelen.' Anders dan het traditionele halsalarm, dat ouderen vaak vergeten, kan een gps-hanger worden vastgemaakt aan de fietssleutel. Een ander voordeel is dat gps-zenders overal werken, terwijl het halsalarm alleen in en rond het huis functioneert.
Buiten de poort
Bij JonkersZorg, een kleinschalige zorgwoonboerderij in Hoogwoud, woont een cliënt met een sterke behoefte om te bewegen. Door haar verre wandelingen raakte ze regelmatig de weg kwijt. 'Het terrein van onze zorginstelling is voor de meeste cliënten groot genoeg, maar deze mevrouw heeft behoefte om ook buiten de poort te komen', vertelt bestuurder Angelique Vlaar van JonkersZorg. 'Dat gaf onrust en bezorgdheid bij zowel de familie als de medewerkers.'
Opgepikt
De oplossing werd gevonden in samenspraak met de familie: gps-zender Anabell, een eenvoudig medaillon met halskoord. 'Dankzij dit apparaatje en de bijbehorende app kunnen we op onze mobieltjes zien waar ze is', legt Vlaar uit. 'We kunnen tegen haar praten via de voice-over. Er zijn duidelijke afspraken met de familie gemaakt. Als we zien dat mevrouw het terrein verlaat, bellen we de contactpersoon van de familie met de boodschap: ze gaat op pad. Via de app kunnen ook zij haar zien lopen. Meestal kunnen ze haar met de voice-over weer terugleiden, maar soms gaat ze te ver. Dan moet ze met de auto opgepikt worden. Als het familielid niet beschikbaar is, kunnen wij het overnemen.' Voor haar cliënt is het fijn dat ze door even flink te bewegen haar energie en de frustratie over haar ziekte kwijt kan, zegt Vlaar. Verder is de Anabell gebruiksvriendelijk – hij hoeft alleen maar dagelijks aan de oplader.
Minder valgevaar
'Dit soort gps-apparatuur is natuurlijk geen wondermiddel, maar het geeft wel meer eigen regie', constateert Vlaar. Dat geldt zeker ook voor de cliënt van Schmitz. 'Dat hij kan blijven fietsen, verhoogt de kwaliteit van leven van meneer Van Oosten ontzettend', zegt de dementieconsulent. 'Hij neemt zijn eigen beslissingen. Er wordt vaak gedacht dat het voor mensen met dementie onveilig is om erop uit te gaan, maar van altijd maar zitten wordt het valgevaar groter. Bewegen is goed voor de balans. Dat kan op deze manier een stuk langer.'
Personenalarmering
- Halsalarm: werkt vooral in en rond het huis.
- Smartphone: er zijn verschillende apps met gps-tracking, zoals Trackr of Family Locator.
- Anabell (144,50 euro) en Spotter (69,99 euro): locatiebepaling via GPS en GPRS, hulp bellen met één druk op de knop, handsfree spreken, prepaid simkaart, gratis app (voor iOS en Android). Bij beide systemen is ook een 'geofence' in te stellen, waarbij thuis een alarm afgaat als de persoon een vastgesteld gebied verlaat. Ze werken met een prepaidkaart, dus er wordt alleen betaald bij gebruik. Bijvoorbeeld Spotter Prepaid voor 12 maanden: 47,88 euro.
- Vlinder, een gps-zender met een noodknop die verbonden kan worden met de alarmcentrale (75 euro).
- Keuzehulp voor gps-systemen die verdwalen moeten voorkomen