Druk deze pagina afPrint deze pagina

Naar buiten

Erop uit gaan nu het lente is, we hebben er allemaal behoefte aan. Maar waarheen? Er is meer mogelijk dan je denkt, zegt Liesbeth Rijk, casemanager dementie bij Geriant. 'Met kleine dingen kun je een groot verschil maken: prikkel die zintuigen!'

Al dat thuiszitten kan benauwend zijn. Juist nu het zulk mooi weer wordt, willen we er graag op uit. 'De beperkende maatregelen rondom corona doet mensen met dementie soms terugdenken aan de crisis of de oorlog', zegt casemanager dementie Liesbeth Rijk. 'Daardoor worden ze soms onrustig.' Gelukkig is er nog steeds veel mogelijk.

Rustige routes
Wandelen, om te beginnen. Dat kan best op rustige plekken (zie kader). Houd daarnaast rekening met de actieradius van je naaste; kijk wat haalbaar is en vermijd slechte paden, adviseert Rijk. Plan een korte wandeling met een rustpunt, zoals een bankje om even wat te eten of te drinken. 'Het is tenslotte geen militaire exercitie.' Fietsen is in deze corona-tijd iets makkelijker, maar ook hier geldt: zoek de rustige routes op. Wanneer je partner of naaste te langzaam of snel fietst, kan het handig zijn om voorop te gaan fietsen. 'Of neem een tandem of leen de duo-fiets', zegt Rijk. Bij een duo-fiets zitten bestuurder en bijrijder naast elkaar.

Plannen vertellen
Ga je plannen niet vooraf overleggen, waarschuwt Rijk. 'Mensen met geheugenproblemen worden onrustig van zo'n aankondiging. Omdat ze vaak een slecht besef van tijd hebben, vragen ze zich af: is het morgen, is het nu? Dat geeft ruis op de lijn.' Haar advies is daarom: als het zover is, is het vroeg genoeg om de plannen te vertellen. 'Dan is er minder kans dat de partner of naaste in de weerstand schiet.'

Bescheiden uitjes
Vanwege corona zijn veel vrijetijdsbestemmingen gesloten en blijft anderhalve meter afstand houden voorlopig de norm. Daarom is creativiteit vereist. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan een boerderijwinkel, het Arboretum Beemster of een kringloopwinkel – leuk voor oudere mensenomdat ze er allerlei spullen van vroeger herkennen. 'Wees een toerist in je eigen omgeving', zegt Rijk. 'Het kan erg leuk zijn om dingen dichtbij te ontdekken. Voor mensen met dementie is het ervaren van herkenning en nieuwe dingen een goede combinatie.'Nog een idee: rijd met de auto langs plaatsen uit de jeugd van je naaste, zoals het ouderlijk huis, de vroegere school of het werk.

Relativering
Voor veel mantelzorgers herkenbaar: hun naaste met dementie wil steeds minder weg van huis. Gelukkig valt er ook rondom huis genoeg te beleven. Volgens Rijk is het vooral goed om de zintuigen te prikkelen. 'Je kunt je samen afvragen: wat hoor je, wat zie je, wat ruik je? Als je een tuin hebt of een balkon, kun je genieten van de tekenen van de lente: dat het weer langer licht blijft, knoppen aan bomen en planten, bloesems, de geur van de aarde.' Even de zinnen verzetten en buitenlucht voelen kan een enorm effect hebben op mensen met dementie en hun mantelzorgers, weet Rijk. 'Je ziet ze genieten als ze de zon op hun gezicht voelen en de wind door hun haar. Dat kan alle zorgen even relativeren.'

 

Uitjes en sociale afstand

  • Vermijd drukke natuurgebieden. Bekijk vooraf de site van Natuurmonumenten.
  • Het Arboretum Beemster, de enige bomentuin in Nederland op kleigrond, is open. Nekkerweg 67a, 1461 LE Zuidoostbeemster.
  • Zoek een boerderijwinkelop. Een voorbeeld is Noord-Hollands Hof in Spijkerboor.
  • Niet alle kringloopwinkels zijn open; check vooraf hun website. Rataplanis bijvoorbeeld open, maar met gewijzigde openingstijden.

Tips voor in en rond het huis

 

 

< Terug naar home
Deel deze pagina