Alledaagse zaken trainen in ontmoetingscentrum
Driemaal per week kunnen mensen met beginnende dementie terecht in Ontmoetingscentrum Nieuwe Nes in Schagen. Door te oefenen met alledaagse bezigheden kunnen ze zo lang mogelijk dingen zelf blijven doen.
'De Nederlandse F16's zijn onderweg naar Irak, heeft u dat gehoord?' Activiteitenbegeleidster Marianne Commandeur slaat de bladzijde van het Noord-Hollands Dagblad om en kijkt verwachtingsvol de grote tafel rond. Daar zitten de tien vaste bezoekers van het ontmoetingscentrum aan de koffie. Enkele bezoekers knikken. Ja, ze weten het.
Meanderend gesprek
'Welke dag is het vandaag?', interrumpeert een dame dringend. 'U heeft gelijk, normaal begin ik bij het lezen van de krant altijd met het noemen van de dag en de datum, dat was ik even vergeten', zegt Commandeur. 'En afgelopen zaterdag was het natuurlijk Dierendag. Wie van u heeft een huisdier?' Zo meandert het gesprek aan de hand van de nieuwsberichten van huisdieren naar Alpe d'HuZes, van boerderij-inbraken naar het koningshuis.
Eigen regie
Ontmoetingscentrum Schagen verwelkomt al sinds vijf jaar mensen met beginnende tot matige dementie. Het is een gezamenlijk project van Stichting Alzheimer Nederland, Geriant, Woonzorggroep Samen en Stichting Wonen plus Welzijn. Locatie is het natuurcentrum Nieuwe Nes, een fris vormgegeven gebouw met daarnaast een kinderboerderij, gelegen aan een grote vijver. Behalve het krantlezen bestaat het dagprogramma uit koken, bewegingsactiviteiten of een wandeling, lunchen, afwassen en spelletjes doen. 'We trainen hier de zogenaamde algemene dagelijkse levensverrichtingen, zodat mensen zoveel mogelijk hun eigen regie behouden', vertelt coördinator Jolanda Smit.
Ommetje
Vlak voor het ommetje buiten worden aan de eetkamertafel nog even de piepers gejast en de snijbonen gesneden. Terwijl één bezoekster nogal niet-begrijpend naar de snijbonen staart, pakt een ander doortastend een paar handen vol uit de pan en begint te snijden. Ze gaat erbij staan, lage tafel of niet; zo doet ze dat thuis nu eenmaal ook. Bij het wandelingetje langs de kippen, de varkens en de ganzen van de kinderboerderij loopt een mannelijke bezoeker goedgehumeurd mee. Bewegen bevalt hem wel. Het liefst zou hij vanuit zijn huis ook wandelingetjes maken, maar dat vindt zijn vrouw geen goed idee. 'Vaak ben ik dan te lang weg', grinnikt hij.
Afleiding
Het is prettig om overdag af en toe wat afleiding te hebben, vindt hij. Dat vinden de meeste bezoekers het voordeel van het ontmoetingscentrum. Niet allemaal staan ze 's ochtends evenzeer te trappelen, maar ze beseffen dat het goed is om af en toe onder de mensen te komen. 'En de sfeer is gemoedelijk.'
Doorstroming
Op sommige bezoekers heeft de stimulans merkbaar effect, weet Smit. 'Eén mevrouw is thuis allerlei klusjes gaan oppakken. Een meneer is volgens zijn vrouw in een veel beter humeur sinds hij hier komt.' Wel jammer, vindt de coördinator, dat de wachtlijsten bij de dagopvang de doorstroming belemmeren. Daardoor blijven bezoekers met een toenemende dementie soms te lang op het ontmoetingscentrum. Als bewegen en zelf dingen doen niet meer gaat, is dagbehandeling de volgende stap.
Eigen ideeën
Bij het Ontmoetingscentrum doen ze er in elk geval alles aan om dat 'zelf dingen doen' te stimuleren. 'We werken zoveel mogelijk vraaggericht', zegt Smit. 'Als iemand ideeën heeft voor de warme lunch, proberen we daarop in te gaan. Eén mevrouw wil heel graag naar Ecomare, dat gaan we ook proberen te regelen.'
Interesse in een ontmoetingscentrum?
Kijk op de website van Wonen Plus Welzijn voor het Ontmoetingscentrum Nieuwe Nes in Schagen.
Bekijk andere ontmoetingscentra in Noord-Holland.
Om in aanmerking te komen is een indicatie nodig van het CIZ. Uw casemanager kan deze voor u aanvragen. Behalve een programma voor mensen met dementie bieden ontmoetingscentra ook activiteiten en gespreksgroepen aan voor de mantelzorgers.